BAZA Wiedzy
Truskawki: Pyszny sposób na zdrowie i urodę
Gdy przychodzi lato, nie ma mowy, aby Polacy nie rozmawiali o truskawkach. Te owoce charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych przy jednocześnie niskiej kaloryczności (zaledwie 33 kcal na 100 gramów), co niesie ze sobą sporo zalet.
Truskawki: Pyszny sposób na zdrowie i urodę
Gdy przychodzi lato, nie ma mowy, aby Polacy nie rozmawiali o truskawkach. Te owoce charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych przy jednocześnie niskiej kaloryczności (zaledwie 33 kcal na 100 gramów), co niesie ze sobą sporo zalet.
Żywienie i suplementacja w cukrzycy
Odpowiednia dieta i suplementacja to fundament w terapii cukrzycy. Zbilansowany jadłospis, oparty na produktach o niskim indeksie glikemicznym, zdrowych tłuszczach i błonniku, wspiera kontrolę glikemii, poprawia samopoczucie i chroni przed powikłaniami.
Inozytol – suplement o ogromnym potencjale w PCOS
Inozytol, należący do grupy witamin B, zdobywa coraz większe uznanie jako suplement wspierający zdrowie kobiet z PCOS (zespołem policystycznych jajników). Jego szczególne właściwości, zwłaszcza w formie myo-inozytolu, wpływają na lepsze dojrzewanie oocytów oraz poprawę funkcji komórkowych. Działa on jako składnik wspomagający równowagę hormonalną, a także poprawia wrażliwość na insulinę, której zaburzenia są powszechne przy PCOS.
Cynamon: Naturalny sposób na lepszą gospodarkę cukrową
Szukając skutecznego leku na różne dolegliwości często nie zwracamy uwagi na bardzo proste elementy codziennej diety, które mogą wspomóc profilaktykę lub proces leczenia danego schorzenia.
Czy owoce są przyczyną otyłości?
Często można usłyszeć, że to owoce, a w zasadzie cukier w nich zawarty jest jedną z przyczyn otyłości i należy bezwzględnie zaprzestać jego konsumpcji oraz ograniczać w diecie te grupę produktów spożywczych. Jednak warto pamiętać, że między owocami i cukrem nie należy stawiać znaku równości.
„Jem mało i nie chudnę” – czy to w ogóle możliwe?
Patrząc czysto teoretycznie, redukcja masy ciała jest bardzo prostym procesem. Ciało każdego z nas podlega zasadom termodynamiki. Mówiąc wprost, najważniejszy jest bilans energetyczny. Jeśli dostarczasz tyle samo energii ile wydatkujesz, masa ciała nie ulegnie zmianom. Wzrost masy ciała oznacza, że spożywasz więcej energii niż wydatkujesz. Spadek masy ciała oznacza, że jesteś w deficycie energetycznym. Calories in, calories out, czyli teoria wyjaśniająca, że to kalorie spożywane i wydatkowane są najważniejsze w kontroli masy ciała, ma ogromne poparcie w literaturze naukowej.
Dieta DASH: Twój plan na zdrowe serce i niskie ciśnienie
Skrót DASH oznacza dosłownie „Dietary Approaches to Stop Hypertension” – „mająca na celu zatrzymanie nadciśnienia tętniczego”. Jak sama nazwa mówi, dieta dedykowana jest osobom, które zmagają się z przedstawionym schorzeniem, ale wydaje się, że może być również świetnym wyborem dla większości z nas.
Celiakia: jak skutecznie zarządzać dietą bezglutenową?
Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.
Kolagen: Sekret młodości i pięknej skóry
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, który zapewnia odpowiednie napięcie, sprężystość oraz elastyczność skóry. Kolagen jest najważniejszym białkiem wytwarzanym przez organizm człowieka, tworzony jest głównie przez aminokwas glicynę (33%), prolinę i hydroksyprolinę (22%) - stanowi 30% wszystkich białek człowieka.
Spróbuj wyczyścić, lub wybrać inne filtry
o siebie.
Zrób to teraz.
w zdrowie swoich pracowników