2/12/2024
Gdy przychodzi lato, nie ma mowy, aby Polacy nie rozmawiali o truskawkach. Oprócz jabłek, to chyba jedyny taki owoc, który kojarzy się właśnie z naszym krajem. Truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w Polsce. Skala produkcji tych owoców sprawia, że Polska jest zaliczana do grona czołowych producentów w Unii Europejskiej. W 2018 r. pod względem wolumenu produkcji nasz kraj zajmował drugie miejsce po Hiszpanii, a udział produkcji krajowych truskawek w produkcji unijnej wynosił aż 16%. Nie oszukujmy się – mało znamy osób, które nie lubią truskawek. Czy za ponadprzeciętnym smakiem, zapachem i wyglądem idzie również również korzystny wpływ na zdrowie?
W Polsce dostępnych jest wiele odmian truskawek o zróżnicowanych terminach owocowania. Popularnymi odmianami wczesnymi i średniowczesnymi są m.in.: „Alba”, „Polka”, „Senga Sengana”. Powszechnie uprawianymi odmianami późnymi i bardzo późnymi są m.in.: „Perła”, „Malwina”, „Albion”.
Co dobrego znajdziemy w truskawce?
Te owoce charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych przy jednocześnie niskiej kaloryczności (zaledwie 33 kcal na 100 gramów), co niesie ze sobą sporo zalet. Truskawki to świetne źródło witaminy C (jedna duża szklanka truskawek spełnia dzienną zalecaną normę na tę witaminę), witaminy K, folianów, potasu, magnezu, błonnika i jakże cennych polifenoli. Obecność cennych fitozwiązków bardzo przemawia za wyborem truskawek, a to właśnie one znalazły się na liście 100 najbogatszych produktów żywnościowych w polifenole, co wskazuje na ich działanie antyoksydacyjne.
Jadalne liście?
Wydawać by się mogło, iż w kwestii truskawek prawdziwą wartością jest sam owoc. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego. Również liście wykorzystane w odpowiedni sposób mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Są bogate w garbniki, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Interesujący jest fakt, że zawierają również śladowe ilości olejku eterycznego. Napar z liści zalecany jest w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy czy krwawienia z kobiecych dróg rodnych. Odwar z liści można stosować w kamicy nerkowej, a ususzone i utarte na proszek jako okłady na drobne poparzone miejsca.
Wpływ spożycia na zdrowie
Spożycie truskawek jest powiązane z mniejszym ryzykiem otyłości, chorób układu krążenia, nowotworów czy cukrzycy typu II. Ponadto truskawki przeciwdziałają stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu.Co ciekawe, jedna z prac przeprowadzona w 2010 roku wskazuje, że suplementacja liofilizowanych truskawek (około 50g, co odpowiada 3 szklankom świeżych truskawek) przez 8 tygodni u osób z zespołem metabolicznym poprawiła niektóre czynniki ryzyka miażdżycy. W innych badaniach z użyciem liofilizowanych truskawek uznano, że mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego, zmniejszenia sztywności naczyń tętniczych czy obniżenia stężenia krążących cząsteczek adhezyjnych.
Truskawki - zastosowanie również w kosmetyce
Wykorzystywane pod postacią proszku dodawane są do pudru. Sugerowane przez specjalistów stężenie w kosmetykach powinno wynosić 5-50%. Proszek taki otrzymany podczas suszenia rozpyłowego świeżych owoców zawiera między innymi: polifenole, antocyjany, flawonoidy, kwas chlorofenowy, kwas elagowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy C, A, E, B, kwas foliowy, minerały (potas, mangan, wapń, magnez, żelazo) i inne. Preparaty takie mają za zadanie delikatnie oczyszczać skórę, zwężać pory, nawilżać i poprawiać jej koloryt. Dodatkowo mają działanie antyoksydacyjne, wygładzające, rozjaśniające i odżywcze. Z truskawek otrzymuje się również maseczki, które mają działanie przeciwtrądzikowe, łagodzące egzemę oraz poparzenia słoneczne. Bogate w mangan owoce mają również zbawienny wpływ na strukturę włosa. Produkty na bazie truskawek są więc dobre dla osób mających problem z rozszerzonymi porami, nadmiernym łojotokiem czy przesuszoną, łuszczącą się skórą.
Podsumowanie:
Truskawka to nietuzinkowy owoc, którego mamy okazje próbować każdego lata. Czerwiec to czas gdy truskawki można dostać po naprawdę niskiej cenie więc zdecydowanie warto korzystać. Konsumpcja truskawek może zmniejszać ryzyko wielu chorób oraz ze względu na swoją niską gęstość kaloryczną – szczególnie dobrze sprawdzi się podczas odchudzania. Truskawki i inne owoce to obowiązkowy element codziennej diety, o który warto zadbać aby cieszyć się zdrowiem.
Bibliografia:
1)https://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/aktualnosci/28.06.2019_Rynek%20truskawek%20w%20Polsce.pdf
2) Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P., Rogoza A., Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna ” 2017, nr 1
3) Basu, A., Fu, D. X., Wilkinson, M., Simmons, B., Wu, M., Betts, N. M., Du, M., & Lyons, T. J. (2010). Strawberries decrease atherosclerotic markers in subjects with metabolic syndrome. Nutrition research (New York, N.Y.), 30(7), 462–469. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.06.016
4) Giampieri F, Forbes-Hernandez TY, Gasparrini M, Alvarez-Suarez JM, Afrin S, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Strawberry as a health promoter: an evidence based review. Food Funct. 2015 May;6(5):1386-98. doi: 10.1039/c5fo00147a. PMID: 25803191.
5) Basu A, Nguyen A, Betts NM, Lyons TJ. Strawberry as a functional food: an evidence-based review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(6):790-806. doi: 10.1080/10408398.2011.608174. PMID: 24345049.
6) Afrin S, Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Reboredo-Rodriguez P, Mezzetti B, Varela-López A, Giampieri F, Battino M. Promising Health Benefits of the Strawberry: A Focus on Clinical Studies. J Agric Food Chem. 2016 Jun 8;64(22):4435-49. doi: 10.1021/acs.jafc.6b00857. Epub 2016 May 31. PMID: 27172913.
7) Miller, K., Feucht, W., & Schmid, M. (2019). Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Nutrients, 11(7), 1510. https://doi.org/10.3390/nu11071510
8) Hannum SM. Potential impact of strawberries on human health: a review of the science. Crit Rev Food Sci Nutr. 2004;44(1):1-17. doi: 10.1080/10408690490263756. PMID: 15077879.
9) Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition reviews, 68(3), 168–177. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00273.x
10) Pérez-Jiménez J, Neveu V, Vos F, Scalbert A. Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database. Eur J Clin Nutr. 2010 Nov;64 Suppl 3:S112-20. doi: 10.1038/ejcn.2010.221. PMID: 21045839.
11) Ariza M.T., Reboredo-Rodríguez P., Mazzoni L., Forbes-Hernández T.Y., Giampieri F., Afrin S., et al.: Strawberry Achenes Are an Important Source of Bioactive Compounds for Human Health. Int J Mol Sci. 2016 Jul 11;17(7). pii: E1103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4964479/
12) Moazen S, Amani R, Homayouni Rad A, Shahbazian H, Ahmadi K, Taha Jalali M. Effects of freeze-dried strawberry supplementation on metabolic biomarkers of atherosclerosis in subjects with type 2 diabetes: a randomized double-blind controlled trial. Ann Nutr Metab. 2013;63(3):256-64. doi: 10.1159/000356053. Epub 2013 Dec 6. PMID: 24334868.
13) Feresin RG, Johnson SA, Pourafshar S, Campbell JC, Jaime SJ, Navaei N, Elam ML, Akhavan NS, Alvarez-Alvarado S, Tenenbaum G, Brummel-Smith K, Salazar G, Figueroa A, Arjmandi BH. Impact of daily strawberry consumption on blood pressure and arterial stiffness in pre- and stage 1-hypertensive postmenopausal women: a randomized controlled trial. Food Funct. 2017 Nov 15;8(11):4139-4149. doi: 10.1039/c7fo01183k. PMID: 29099521.
Sprawdź więcej artykułów w naszej bazie wiedzy
Witamina D: Sekret zdrowia i odporności
Witamina D to jeden z tych suplementów, o którym słyszał chyba każdy. Prawie wszyscy wiedzą, że działa i warto ją stosować, ale czym tak naprawdę jest? Witamina D jest jedną z 4 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje w aż 3 postaciach, ale dziś powiemy sobie gównie o witaminie D3 (cholekalcyferol), która występuje w organizmie człowieka.
Sok z cierpkiej wiśni jako suplement dla sportowców
Intensywny trening to wyzwanie dla ciała: stany zapalne, DOMS i stres oksydacyjny. Oprócz diety i regeneracji, kluczem może być koncentrat z cierpkiej wiśni – naturalny suplement wspierający formę i regenerację.
Czy ważenie się może wpływać na nastrój?
Podczas redukcji tkanki tłuszczowej, ale nie tylko, najbardziej powszechnym sposobem na metodę kontroli postępów jest stawanie na wagę i monitorowanie masy swojego ciała. W dłuższej perspektywie czasu, waga może być naprawdę skutecznym i przydatnym narzędziem, jednak ma swoje wady i jest ich naprawdę sporo. Jak często, kiedy i czy warto w ogóle się ważyć?
Czy sól to biała śmierć? Sól kuchenna vs himalajska
Sól himalajska i kuchenna mają niemal identyczny skład – aż 97-98% to chlorek sodu (NaCl). Sód, którego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia, stanowi główny składnik obu rodzajów soli. Ostatnio sól himalajska zyskała ogromną popularność, zwłaszcza w mediach i na blogach dietetycznych. Czy jednak rzeczywiście warto wybierać ją zamiast zwykłej soli kuchennej?
Pokrzywa - jedna z najczęściej stosowanych roślin leczniczych
W czasach gdy różne choroby dotykają coraz więcej osób, ciągle poszukujemy nowych, lepszych schematów żywieniowych, suplementów, ziół czy roślin o możliwym korzystny działaniu dla zdrowia. Jedną z potencjalnie możliwych do wykorzystania jest znana chyba wszystkim – pokrzywa.
Czy Tauryna może poprawić twoje wyniki sportowe?
Tauryna to aminokwas siarkowy o szerokim spektrum działania w organizmie – reguluje poziom wapnia, działa antyoksydacyjnie i wspiera funkcje układu nerwowego. Jej potencjał doceniono także w sporcie, gdzie pomaga poprawić wydolność i regenerację. Dowiedz się, dlaczego warto poznać jej właściwości!
o siebie.
Zrób to teraz.
w zdrowie swoich pracowników