Do 30 kwietnia 2025 roku na kod rabatowy INTUMI50 otrzymasz 50 zł zniżki !

Imbir:  Naturalny sposób na ból i lepsze samopoczucie

671cdba9fffa2aa0f0c48b05_Group 77
Czas czytania: 6 minut

Coraz więcej osób sięga po substancje i produkty alternatywne dla leków, które mają przynieść poprawę wyników zdrowotnych, zmniejszenie dolegliwości czy poprawę samopoczucia. Do jednych z elementów takiej terapii można zaliczyć imbir

Imbir – pochodzenie i skład

Imbir (Zingiber officinale Roscoe), znana roślina zielna, od wieków jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący i element ziołolecznictwa. Pochodzi z tropikalnych rejonów południowo-wschodniej Azji, obecnie niespotykaną w stanie dzikim. Od czasów starożytnych uprawiany jest w Indiach i Chinach. Imbir trafił do Europy jako jeden z tzw. korzeni wschodnich i do dziś cieszy się dużą popularnością. Ponadto spożywanie kłącza imbiru jest typowym tradycyjnym środkiem łagodzącym powszechne problemy zdrowotne, w tym bardzo często ból, nudności i wymioty oraz wykazującym działanie wiatropędne czy wykrztuśne. Imbir jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie, dobrze znaną i powszechnie stosowaną także w Polsce.

Do głównych składników biochemicznych zawartych w imbirze możemy zaliczyć oleożywicę, olejek eteryczny i surowe włókna. Zawartość oleożywicy w imbirze waha się od 3 do 11% w zależności od genotypu, zastosowanych rozpuszczalników do ekstrakcji, stanu kłącza, miejsca pochodzenia oraz okresu sezonowych zbiorów. Surowe włókna suszonego imbiru wahają się w zakresie od 4,8 do 9%, chociaż zawartość olejków w imbirze waha się od 0,2 do 3%, w zależności od pochodzenia i stanu kłącza. Z imbiru wyizolowano ponad 100 różnych związków. W szczególności główne klasy związków imbirowych to gingerol, shogaole, zingiberene i zingeron, a także inne mniej powszechne związki, w tym terpeny, witaminy i składniki mineralne. Jego pikantny aromat wynika głównie z obecności ketonów, zwłaszcza wspomnianych gingeroli, które wydają się być głównym składnikiem imbiru badanym w wielu badaniach naukowych związanych ze zdrowiem. Najpopularniejszym sposobem przyjmowania imbiru jest forma kapsułek zawierających suszone sproszkowane kłącze, jednak w zielarniach i aptekach można spotkać również różne herbaty, standaryzowane ekstrakty suche i płynne oraz tabletki do żucia. Mimo, że imbir uważa się za powszechnie bezpieczny, warto zachować ostrożność i umiar w jego stosowaniu, a najlepiej jego spożycie w formie suplementu skonsultować ze specjalistą.

Imbir – wpływ na zdrowie

Przypuszcza się, że imbir może wykazywać szereg właściwości prozdrowotnych. Jednym z wielu oświadczeń zdrowotnych przypisywanych imbirowi jest jego rzekoma zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, obrzęku i bólu. Suszony ekstrakt z imbiru i suszony ekstrakt wzbogacony o gingerol wykazują działanie przeciwbólowe i silne działanie przeciwzapalne. Wydaje się, że może występować dość zauważalne zmniejszenie objawów nudności przy stosowaniu 1-3 g imbiru związane z ciążą i chorobą morską. Wydaje się, że imbir przyspiesza trawienie w żołądku, lecz dowody w tym zakresie są umiarkowane.

W jednej z prac porównywano działanie imbiru, ibuprofenu i kwasu mefenamowego na ból występujący u miesiączkujących kobiet w czasie krwawienia miesiączkowego. Jak się okazało, imbir zadziałał w tej materii równie skuteczne jak pozostałe dwie substancje. W innym badaniu zastosowano ekstrakt z imbiru (500 mg) przez pierwsze 3 dni krwawienia (grupa kontrolna dostała placebo – substancję o obojętnym działaniu). Wykazano, że w grupie badawczej nastąpiła znacząca redukcja bólu miesiączkowego. Taki efekt działania imbiru może następować poprzez hamowanie powstawania prostaglandyn, których wzrost w trakcie menstruacji wiążę się z odczuwaniem bólu.

Imbir był wykorzystywany przez tysiące lat w Ajurwedzie, czyli w tradycyjnej medycynie indyjskiej do leczenia zapalnych chorób reumatycznych. Czy taki efekt może potwierdzić literatura naukowa? W obszernej metaanalizie obejmującej 593 pełnoletnich badanych w wieku 47-66 lat zmagających się ze zwyrodnieniową chorobą stawów włączono doustne preparaty otrzymane z imbiru (w dawce 500-100 mg na dzień przez 3-12 tygodni). Co ciekawe, odnotowano znacząco mniejsze odczuwanie bólu wśród grup badanych w porównaniu do grup przyjmujących placebo.

Imbir może być przydatny w chorobie neurologicznej – migrenie. W jednym z badań porównano działanie imbiru i leku sumatryptan (stosowanego w migrenie) w czasie ataków migrenowych. Zarówno działanie imbiru, jak i leku okazało się porównywalnie skuteczne w obniżaniu występującego bólu. Imbir wykazywał mniej skutków niepożądanych niż lek, co potencjalnie sprawia, że jego użycie może być bardziej praktyczne w obniżaniu bólu migrenowego. Inne prace również wskazują na skuteczność imbiru u osób z migreną, jednak wskazane są dalsze badania.

Imbiru nie można stosować w chorobach układu pokarmowego, np. wrzodach żołądka czy u kobiet karmiących piersią ze względu na jego palący i ostry smak. Przyjmowanie imbiru odradza się także w niektórych innych schorzeniach stąd jego przyjmowanie warto skonsultować z lekarzem.

Podsumowanie:

Imbir to przyprawa o szerokiej możliwości działania i wielu potencjalnych, udowodnionych korzyściach zdrowotnych znana od tysięcy lat i bardzo popularna aż do dziś. Przed użyciem imbiru warto skonsultować się ze specjalistą, ponieważ składniki imbiru mogą wchodzić w interakcje z innymi substancjami roślin bądź leków.

Bibliografia:

1) Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska – Sroka E. Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Post. Fitoter. 2019, 20(4): 268 – 276.       

2) P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2017, nr 2, s. 115–121

3) Anh, N. H., Kim, S. J., Long, N. P., Min, J. E., Yoon, Y. C., Lee, E. G., Kim, M., Kim, T. J., Yang, Y. Y., Son, E. Y., Yoon, S. J., Diem, N. C., Kim, H. M., & Kwon, S. W. (2020). Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients12(1), 157. https://doi.org/10.3390/nu12010157

4) Modi M, Modi K. Ginger Root. [Updated 2020 Nov 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/

5) Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine4(Suppl 1), S36–S42.

6) Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

7) Jenabi E. The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea. J Pak Med Assoc. 2013 Jan;63(1):8-10. PMID: 23865123.

8) Bartels EM, Folmer VN, Bliddal H, Altman RD, Juhl C, Tarp S, Zhang W, Christensen R. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2015 Jan;23(1):13-21. doi: 10.1016/j.joca.2014.09.024. Epub 2014 Oct 7. PMID: 25300574.

9) Srivastava KC, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Med Hypotheses. 1992 Dec;39(4):342-8. doi: 10.1016/0306-9877(92)90059-l. PMID: 1494322.

Sprawdź więcej artykułów w naszej bazie wiedzy

Czas czytania: 6 minutNa rynku pojawia się coraz więcej preparatów farmaceutycznych, suplementów diety czy produktów, które zawierają probiotyki. U...

Czas czytania: 6 minutWoda jest związkiem chemicznym, bez którego ludzie mogą przeżyć tylko kilka dni. Woda stanowi od 75%...

Czas czytania: 6 minutSen to jedna z najważniejszych czynności w życiu każdego człowieka, która zajmuje bardzo dużą część jego...

Czas czytania: 6 minutCheat meal, czyli oszukany posiłek to jednorazowe odejście od typowego schematu żywienia i korzystanie z dowolnych...

Czas czytania: 6 minutZ czasem trwania redukcji, gdy maleje poziom tkanki tłuszczowej, bardzo często zachodzą adaptacje metaboliczne, bo organizm...

Czas czytania: 6 minutW dietetyce zazwyczaj nic nie jest czarno-białe (dobre lub złe) i podobnie jest w przypadku ryb....

Zapisz się na nasz newsletter

Subskrybuj nasze wiadomosci, aby na bieżąco otrzymywać porady i inspiracje na temat zdrowego stylu życia

Zapisując się do newslettera akceptujesz naszą 
politykę prywatności

Zadbaj
o siebie.
Zrób to teraz.

Dla Ciebie

Zapewnij swoim pacjentom konsultacje najwyższej jakości.

Dla przychodni POZ

Zainwestuj
w zdrowie swoich pracowników

Dla firm i organizacji