Witamina B12 jest kluczowa dla zdrowia. Dowiedz się, jak prawidłowo suplementować, jakie są objawy niedoboru oraz jakie ma znaczenie w diecie wegańskiej.
Witamina B12 – mała, lecz niezwykle ważna dla naszego organizmu. Dowiedz się, dlaczego jest tak istotna, jakie są skutki jej niedoboru i jak skutecznie zadbać o odpowiednią podaż.
Przechodząc na dietę wegańską często zapominamy, że oprócz szeregu korzyści zdrowotnych, narażamy się na potencjalne niedobory. Jednym z najczęściej deficytowych składników na diecie roślinnej jest właśnie witamina B12. Jak uniknąć niedoborów i zadbać o prawidłową podaż kobalaminy?
Krótki opis oraz zapotrzebowanie
Witamina B12 (kobalamina) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pojęcie witaminy B12 odnosi się do grupy związków – korynoidów posiadających aktywność biologiczną witaminy B12. Witamina B12 pochodząca z pożywienia jest trudno przyswajalna i z tego względu do jej dostarczenia potrzebna są 3 białka: transkobalaminę I (haptokorynę), transkobalaminę II oraz czynnik Castle’a (czynnik wewnętrzny). Witamina B12 jest aktywna biologicznie tylko w połączeniu z tymi białkami. Po wchłonięciu witamina B12 jest wykorzystywana jako kofaktor dla enzymów biorących udział w syntezie kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA), kwasów tłuszczowych i mieliny. Odpowiednia podaż witaminy B12 jest potrzebna i niezbędna do prawidłowego tworzenia się krwi i funkcji neurologicznych. Witamina B12 jest magazynowana głównie w wątrobie w ilości około 2-3 mg.
Zapotrzebowanie na witaminę B12 jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku i stanu fizjologicznego. Osoby cierpiące na schorzenia żołądka (choroba wrzodowa, choroba refluksowa przełyku) i jelit (choroba Whipple’a, zespół Zollingera-Ellisona, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) są także zagrożone niedoborem tej witaminy ze względu na regularne przyjmowanie leków oraz dysfunkcje tych organów, odgrywających istotną rolę we wchłanianiu witaminy B12. Zapotrzebowanie może zwiększyć się również u osób przyjmujących lek – metforminę. Pacjenci przyjmujący metforminę mają niższe stężenie witaminy B12 w stosunku do innych osób (grupa kontrolna). Co więcej, 2raz z wiekiem, szczególnie po 50. roku życia, spada produkcja tzw. czynnika wewnętrznego, a co za tym idzie wchłanianie kobalaminy z przewodu pokarmowego. Właśnie z tego powodu osoby starsze powinny zwrócić szczególną uwagę na podaż witaminy B12 wraz z dietą lub ewentualną suplementację.

Problem niedoboru witaminy B12
Konsekwencją niedostatecznego spożycia tej witaminy jest niedokrwistość megaloblastyczna. Mechanizm powstawania tego rodzaju anemii jest identyczny zarówno przy niedoborze folianów, jak i kobalaminy, ze względu na powiązane funkcje metaboliczne tych witamin. W grupie wegan aż 50-70% osób ma niedoboru witaminy B12. Jeśli chodzi o wegetarian rozstrzał jest bardzo duży, bo od 11% do aż 90% w niektórych krajach takich jak Niemcy i Holandia. Na deficyty narażone są także kobiety w ciąży oraz kobiety w czasie laktacji ze względu na wyższe dzienne zapotrzebowanie. Najczęściej występującą przyczyną niedoborów jest upośledzone wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego wynikające m.in. z obecności autoprzeciwciał przeciwko tzw. czynnikowi wewnętrznemu Castle’a. Drugim potencjalnym powodem są zazwyczaj dysfunkcje neurologiczne wynikające z postępującej demielinizacji substancji białej w rdzeniu kręgowym i mózgu. Dla ciekawostki warto dodać, że coraz więcej badań wykazuje, że niewystarczające spożycie witaminy B12 może odgrywać rolę w kancerogenezie. Może to wynikać z istotnej roli, jaką odgrywa witamina B12 w regulacji kluczowych procesów fizjologicznych, takich jak synteza DNA i metylacja DNA. Te kwestie są zaangażowane w rozwój wielu postaci nowotworów (temat ten wymaga jednak dalszych, dobrze zaprojektowanych badań klinicznych). Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór witaminy B12 to w pierwszej kolejności warto wykonać morfologię z rozmazem, całkowity poziom witaminy B12 oraz poziom kwasu foliowego. Dodatkowo warto oznaczyć poziom kwasu metylomalonowego oraz poziom homocysteiny. O chęci podjęcia się tych badań warto uprzednio poinformować lekarza, a także przy jego pomocy omówić wyniki. Podstawowe i najczęstsze objawy niedoboru to: zmęczenie, ból głowy, bladość skóry, trudność w koncentracji, problemy żołądkowo-jelitowe, kołatanie serca, duszności oraz objawy neurologiczne (zaburzenia chodu, utrata pamięci, zaburzenia widzenia, bezsenność, drętwienie kończyn czy demencja).
Nadpodaż witaminy B12 zdarza się niezwykle rzadko, a negatywne skutki związane z nadmiernym spożyciem nie są znane. Nadmiar witaminy B12 zostaje wydalony wraz z moczem.
Źródła w diecie, suplementacja oraz biodostępność
Źródłem kobalaminy są głównie produkty zwierzęce – mięso, ryby, nabiał, jaja, podroby, skorupiaki oraz produkty fortyfikowane w witaminę B12. Witaminy B12 w aktywnej formie nie znajdziemy w produktach roślinnych – z tego powodu u wegetarian, a zwłaszcza u wegan mogą wystąpić głębokie niedobory.
Suplementacja witaminy B12 jest obowiązkowa u wegan. Najbardziej skuteczną formą jest cyjanokobalamina, którą należy przyjmować w dawce 100 µg na dzień (przyjmowanie jednej dużej dawki 1-2 razy w tygodniu nie stanowi przeszkody, ale zazwyczaj jest to mało praktyczne rozwiązanie).
Biodostępność witaminy B12 z różnych pokarmów wynosi od 20% do 90%. Szacuje się, że zdrowe osoby dorosłe z prawidłową czynnością żołądka wchłaniają około 50% witaminy B12 z diety. Witamina B12 jest bardzo podatna na działanie wysokiej temperatury. Ponadto, niektóre leki (np. wspomniana już metformina, inhibitory pompy protonowej czy chloramfenikol) mogą zmniejszać wchłanianie witaminy B12.
Podsumowując:
U osób zdrowych, bez problemów z wchłanianiem, przy typowej diecie bez żadnych eliminacji, nie powinno być problemu z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy B12 wraz z dietą. W przypadku wegan, suplementacja jest konieczna i niezbędna. Jeśli dieta jest uboga w produkty pochodzenia zwierzęcego, warto monitorować stan dożywienia witaminą B12 i gdy jest taka potrzeba, uwzględnić suplementację.

Bibliografia:
1) Jarosz M i In. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, red. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
2) Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa, 2012
3) O’Leary, F., & Samman, S. (2010). Vitamin B12 in health and disease. Nutrients, 2(3), 299–316. https://doi.org/10.3390/nu2030299
4) Ryan-Harshman, M., & Aldoori, W. (2008). Vitamin B12 and health. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 54(4), 536–541.
5) Ankar A, Kumar A. Vitamin B12 Deficiency. [Updated 2020 Jun 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
6) Smith AD, Warren MJ, Refsum H. Vitamin B12. Adv Food Nutr Res. 2018;83:215-279. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.005. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29477223.
7) Woo, K. S., Kwok, T. C., & Celermajer, D. S. (2014). Vegan diet, subnormal vitamin B-12 status and cardiovascular health. Nutrients, 6(8), 3259–3273. https://doi.org/10.3390/nu6083259
8) Ankar, Alex, and Anil Kumar. „Vitamin B12 Deficiency (Cobalamin).” StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing, 2019.
9) Merchant, Randall Edward, Todd W. Phillips, and Jay Udani. „Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa lowers serum methylmalonic acid in vegans and vegetarians with a suspected vitamin B12 deficiency.” Journal of medicinal food 18.12 (2015): 1357-1362. 10) Loedin, A. K., & Speijer, D. (2021). Is There a Carcinogenic Risk Attached to Vitamin B12 Deficient Diets and What Should We Do About It? Reviewing the Facts. Molecular nutrition & food research, 65(6), e2000945. https://doi.org/10.1002/mnfr.202000945