Do 31 maja 2025 roku na kod rabatowy INTUMI30 otrzymasz 30 zł zniżki !

Kakao i czekolada – jak jeść i czerpać z tego korzyści?

Kakao i gorzka czekolada zawierają bioaktywne związki, które mogą wspierać zdrowie serca, układu nerwowego i metabolizm glukozy, a regularne spożycie produktów o wysokiej zawartości kakao wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Link do artykułu blogowego - kliknij tutaj!

1 / 12

Skąd pochodzi kakao?

2 / 12

Który kraj produkuje najwięcej ziaren kakaowca?

3 / 12

Co odróżnia proszek kakaowy od miazgi kakaowej?

4 / 12

Jakie składniki mineralne zawiera kakao?

5 / 12

Jakie działanie może mieć teobromina zawarta w kakao?

6 / 12

Dlaczego warto wybierać czekoladę z wysoką zawartością kakao?

7 / 12

Które działanie polifenoli z kakao może ograniczać ryzyko zakrzepów?

8 / 12

Jaki wpływ na układ krążenia może mieć regularne spożywanie kakao?

9 / 12

Dlaczego kakao może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego?

10 / 12

Jaki efekt obserwowano u osób z nadciśnieniem po spożyciu gorzkiej czekolady?

11 / 12

Dlaczego czekolada może zmniejszać insulinooporność?

12 / 12

Jakie zastosowania miało kakao w przeszłości?

Twój wynik to

Średni wynik to 83%

0%